fbpx

Visum

Man kan komma in i Thailand utan visum om man stannar i max 30 dagar. Då får man ett VOA, Visa On Arrival vid ankomst till landet. Ska man stanna längre behöver man söka visum på Thailändska Ambassaden innan avresa. ‘

Ambassaden i Stockholm http://www.thaiembassy.se/

Konsulatet i Göteborg http://www.thaiconsulate.se/

Vaccinationer

Se till att Ni har rätt vaccinering innan Ni åker. Detta kan alla vaccinationscentraler hjälpa till med. När Ni ska vaccineras uppge vart Ni ska resa, hur länge Ni ska vara borta, om Ni kommer att befinna Er på landsbygden, samt vilken tid på året Ni reser osv.

Sjukförsäkring

Hemförsäkringen täcker oftast 45 dagars resa, men är man borta längre bör man skaffa en kompletterande sjukförsäkring. Börja med att lyssna med det försäkringsbolag där Ni har Er hemförsäkring. Många försäkringsbolag ger extra förmånliga sjukförsäkringar till egna kunder.

Internet

Det finns många internetcaféer som erbjuder uppkoppling både till egen laptop eller på deras datorer för cirka 2 THB/minut. Vissa caféer har andra avgifter om man vill betala per vecka, månad osv. Uppkopplingshastigheten varierar och är ännu inte helt stabil så ibland får man räkna med dagar då ingen uppkoppling finns. Ett alternativ om man bor lång tid är att köpa eller hyra ett eget GPRS-modem med USB-anslutning. Med detta modem kan man sitta var man vill och vara uppkopplad dygnet runt till en fast månadsavgift. Hastigheten på GPRS-uppkopplingen varierar men har en säkrare nätuppkoppling under tiden man surfar.

Maskindiskmedel

Ifall du hyr ett hus med diskmaskin rekommenderar vi att ta med “all in one” tabletter med hemifrån. Maskindiskmedel ingår inte i husen och är väldigt svårt att hitta på Koh Lanta.

Barnartiklar

Blöjor finns att köpa t.ex. Pampers och diverse andra märken. Barnmat finns men sparsamt. Barnvagnar eller barnstolar är ovanligt i Thailand. Vagn går dock utmärkt att köra på t.ex. den platta och fasta stranden Klong Dao Beach.

Myggor

Sådana finns i Thailand och på Koh Lanta. Malaria finns inte men fall av Dengue-feber har funnits. Man ska givetvis undvika att bli myggbiten och använda myggmedel samt täckande kläder. Myggmedel finns att köpa på Koh Lanta. Hygien En bra regel är att alltid hålla händerna rena. Det gör att man lättare undviker infektioner eller andra sjukdomar. Vissa ställen har inte tvål på toaletterna. Våtservetter eller handgel kan vara bra att ha med i väskan.

Transportmedel

På Koh Lanta tar man sig ofta fram med motorcykel. Dessa kan man hyra på de flesta resorts och även längs med huvudvägen. Hyrpriset är cirka 250-350 THB per dygn eller 3 500-4 500 THB per månad beroende på typ av motorcykel. Det har bland barnfamiljer blivit populärt att hyra Tuk-Tuk (motorcykel med sidovagn) vilket ju är mer praktiskt. Hyrpriset för en Tuk-Tuk är ca 450 THB per dygn eller ca 5 500-8 000 THB per månad beroende på standard.

Se till att Ni har en giltig olycksfallsförsäkring som även täcker eventuell trafikolycka. Kolla alltid upp att uthyraren har betalt skatt och försäkring för fordonet. Använd alltid hjälm och ta gärna med hjälmar åt dina barn från Sverige då det råder brist på detta på Koh Lanta. Kom ihåg! Trafiken i Thailand är den absolut vanligaste dödsorsaken, kör därför alltid försiktigt och endast i nyktert tillstånd. Vill man hellre hyra bil så finns det flera uthyrningsfirmor och priserna varierar beroende på bilmodell.

Solen och värmen

Tänk på att solen i Thailand är helt annorlunda än i Sverige eller vid Medelhavet. 10 minuters solning i Thailand motsvarar en timmes solning under svensk högsommar. Se till att alltid ha solskydd med solskyddsfaktor. Drick rikligt med vatten. Det går åt minst 3-4 liter per dag/vuxen för att hålla vätskenivån på normalnivå. Påminn också barnen om att dricka mycket vatten. En uttorkning kan gå snabbt.

Ormar

Det finns ormar på Koh Lanta, däribland flera giftiga sorter, t.ex. svart kobra. Det är mycket ovanligt att man ser ormar och ännu ovanligare att någon blir biten. Tänk på att inte låta barnen springa i högt gräs utan istället hålla sig på stranden eller gångarna. Skulle olyckan vara framme finns ormserum på sjukhuset och man bör hålla sig så stilla som möjligt så att inte giftet sprider sig.

Tsunami

Efter tsunamin har 12 master med högtalare satts upp som larmar om en tsunami skulle vara på väg. Bojar finns långt ute till havs som larmar via Bangkok och Krabi och polisen åker samtidigt längs med Koh Lantas vägar med megafoner och uppmanar folk att lugnt bege sig till högre höjder.

Kulturella saker att tänka på

I Thailand är det enligt lag förbjudet att sola toppless. Tänk på att befolkningen på Koh Lanta är till majoriteten muslimer och klär sig ofta med täckande kläder. Att promenera på stranden i en bikini eller badbyxor är OK men tänk på att vara ordentligt klädd när man vistas runt i byn, går in på en restaurang eller i affärer. Eftersom nakenhet inte är OK ska även amning göras diskret på offentliga platser. Rättrogna muslimer dricker inte alkohol och de tappar respekten för någon som är berusad. Tänk på att vi är gäster i deras land och besök Koh Lanta på befolkningens villkor. De är mycket gästvänliga och om vi alla hjälps åt och visar respekt så fortsätter den gästfriheten säkerligen länge till.